جوجه کشی فناوری است که به کشاورزان فرصتی برای تولید جوجه از تخم بدون کمک مرغ/پرنده مادر می دهد. اگر روش درست انجام آن را بدانید، جوجه کشی و جوجه کشی تخم ها کار ساده ای است. مهم ترین تفاوت دستگاه جوجه کشی طبیعی و مصنوعی این است که در جوجه کشی طبیعی، والدین از طریق تماس گرما را تامین می کنند. اما در روش مصنوعی بدون دست زدن به تخم مرغ را جوجه کشی می کنیم. سلامت تخمک برای رشد جنین در داخل تخمک بسیار مهم است. دما یا رطوبت نامناسب منجر به مرگ جنین می شود. در این پروژه قصد ساخت دستگاه جوجه کشی تخم مرغ را داریمبا استفاده از چند ماژول آماده و با یک لامپ رشته ای معمولی. تمامی اجزای مورد استفاده در این پروژه به راحتی در دسترس هستند و همچنین برای ساخت این انکوباتور نیازی به مهارت برنامه نویسی نیست. بنابراین، بیایید شروع کنیم…
دستگاه جوجه کشی خودکار تخم مرغ چگونه کار می کند؟
قبل از ادامه، ابتدا بیایید بفهمیم که مرغ چگونه از تخم های خود خارج می شود و این انکوباتور مصنوعی چگونه کار می کند. به طور طبیعی، پرنده ماده (به نام نوزاد) به مدت 21 روز روی تخم ها می نشیند و فقط برای غذا و آب باقی می ماند. وقتی مرغ روی تخممرغها مینشیند، مرغ تخمها را در دمای 35 تا 40.5 درجه سانتیگراد گرم میکند. مرغ با استفاده از منقار خود تخمها را مرتباً میچرخاند تا زیر تخممرغ بچرخد و آن را به سمت خود بغلتاند. رطوبت از محیط، بدن مرغ و هر رطوبتی که به لانه روی پرهایش باز میگرداند میآید. پس از 21 روز، 90 درصد تخم ها از تخم خارج می شوند.
حال برای جوجه کشی مصنوعی تخم ها در داخل دستگاه جوجه کشی باید دما و رطوبت بهینه فوق را به مدت 21 روز داد. بنابراین در سیستم مصنوعی از ترموستات برای تشخیص دمای انکوباتور و لامپ برق به عنوان گرمکن استفاده می شود تا دمای مناسبی برای تخم مرغ فراهم شود. بنابراین، ابتدا دمای مطلوب را در ترموستات تنظیم می کنیم (دمای ایده آل برای جوجه کشی تخم مرغ حدود 37.5 درجه سانتیگراد است). اگر دما از این مقدار بهینه کمتر شود، ترموستات لامپ را روشن میکند، بنابراین دما افزایش مییابد، وقتی دما از دمای بهینه بالاتر رفت، ترموستات چراغ را خاموش میکند و این باعث کاهش دما میشود. این چرخه تکرار می شود و دما ثابت می ماند.
مواد مورد نیاز برای ساخت دستگاه جوجه کشی اتوماتیک
- ترموستات W1209 *1 ( ازفروشگاه ما قابل خرید می باشد)
- لامپ رشته ای 40 وات *1
- جا لامپ با سیم *1
- فن 12 ولت (اختیاری) *1
- جعبه ترموکل یا جعبه مقوایی *1
ترموستات W1209
ترموستات W1209 قلب دستگاه جوجه کشی ما است. این ترموستات در اصل یک NTC با ریزپردازنده STM، نمایشگر هفت بخش و رله است. سنسور دمای NTC به ماژول اجازه می دهد تا دستگاه های الکتریکی را با توجه به دما به طور هوشمند کنترل کند. ترمیستور NTC دارای ضریب دمایی منفی است، به این معنی که مقاومت با افزایش دما کاهش می یابد. رله می تواند در ولتاژ حداکثر 240 ولت AC در 5 آمپر یا 14 ولت DC در 10 آمپر برای روشن شدن کار کند. دما بر حسب درجه سانتیگراد نمایش داده می شود و با کمک نمایشگر 7 قسمتی و رله، وضعیت با کمک LED موجود در ماژول W1209 نمایش داده می شود. سنسور W1209 10 kNTC است. ترموستات به 12 ولت، عمدتاً برای رله نیاز دارد و دارای رگولاتور 5 ولتی برای مدار کنترلر است.
مشخصات ترموستات W1209
- محدوده کنترل دما: -50 تا 110 درجه سانتیگراد
- وضوح: -9.9 تا 99.9 0.1 درجه است
- دقت کنترل: 0.1 درجه سانتی گراد
- دقت هیسترزیس: 0.1 درجه سانتی گراد
- نرخ تازه سازی: ورودی 0.5 ثانیه
- برق: DC12V
- ورودی های اندازه گیری: حسگر ضد آب NTC (10K 0.5%)
- خروجی: خروجی رله 1 کانالی
- اندازه: 49 (L) * 40 (W) * 15.8 (D) میلی متر
- مصرف برق: جریان ساکن:<=35MA
تنظیم دما در ترموستات
پس از روشن کردن ترموستات، می توانید دمای فعلی را در صفحه نمایش 7 قسمتی مشاهده کنید. اگر صفحه نمایش ‘LL’ را نشان دهد، حسگر باز است. بنابراین، سنسور را دوباره وصل کنید.
در ترموستات، سه دکمه با برچسب SET، + و – وجود دارد. برای تنظیم دما کافیست دکمه SET را فشار دهید. مقادیر دما شروع به چشمک زدن میکنند و میتوانید با کلیدهای «+» و «-» آن را روی دمای سوئیچینگ مورد نظر (37.5) تنظیم کنید. پس از انتخاب دمای تنظیم شده کافی است دوباره SET را فشار دهید تا دما ذخیره شود.
در تنظیمات پیشفرض، دستگاه به احتمال زیاد بهعنوان خنککننده تنظیم میشود تا بخاری. سپس هر زمان که به دمای مطلوب رسید، رله یا دستگاه متصل را روشن می کند. ما دقیقاً برعکس این سیستم کنترلی نیاز داریم. یعنی هر زمان که دما از دمای مطلوب کمتر شد باید لامپ متصل را روشن کنیم. برای تغییر آن دکمه SET را به مدت 5 ثانیه فشار دهید تا P0 در صفحه نمایش ظاهر شود. این ترموستات دارای 7 عملکرد یا حالت (P0-P6) می باشد. ما می توانیم هر تابع را با فشار دادن دکمه های + یا – انتخاب کنیم. حالا P0 را انتخاب کنید و دوباره SET را فشار دهید تا حالت P0 انتخاب شود. اکنون صفحه نمایش یک ‘C’ (برای خنک کننده) نشان می دهد. دکمه ‘+’ را فشار دهید تا ‘C’ به ‘H’ (برای Heater) تغییر کند، سپس دوباره SET را فشار دهید تا تغییرات ذخیره شود.
حالا P1 را انتخاب کنید، این هیسترزیس نامیده می شود. هیسترزیس تفاوت بین دمای روشن و خاموش را تنظیم می کند و باید از روشن و خاموش شدن مداوم رله جلوگیری کند. این مقدار را 1.0 درجه تنظیم کنید. این برای برنامه ما کافی است.
به هر حال، حالت های دیگر ترموستات نیز به شرح زیر است
- P2 بالاترین دما
- P3 کمترین دما
- کالیبراسیون P4
- P5 – تاخیر در زمان شروع
- P6 – زنگ هشدار دمای بالا
ساخت جعبه جوجه کشی
همانطور که قبلاً گفتیم برای جوجه کشی یک تخم، باید دمای مطلوب و پایداری را برای ایجاد محیطی فراهم کنیم. در اینجا من با یک جعبه فوم مستطیلی با درب آن می روم. من این را از فروشگاه پزشکی جمع آوری کردم. برای ساخت جعبه می توانید از هر ماده ای استفاده کنید. اگر با چوب یا مقوا میروید، پس از ساخت جعبه باید مقداری استایروفوم اضافه کنید تا جعبه را ببندید. در خطوط بعدی نحوه ساخت دستگاه جوجه کشی را توضیح می دهم. مهم نیست از چه ماده ای استفاده می کنید، فقط مراحل زیر را برای ساخت انکوباتور دنبال کنید.
پس از ساخته شدن جعبه، باید سوراخی در درب استایروفوم ایجاد کنید. در حالت ایده آل، اگر جعبه مستطیلی است، باید از هر طرف برش داده شود. سوراخ باید به اندازه کافی بزرگ باشد تا برای نگهدارنده یک لامپ 40 واتی مناسب باشد. همچنین یک سوراخ کوچک برای قرار دادن سنسور روی آن ایجاد کنید و در نهایت یک شکاف کوچک در کناره برای تهویه ایجاد کنید.
مونتاژ سیستم کنترل انکوباتور
اتصالات بسیار ساده هستند و برای ساختن آن نیازی به دانش زیادی در الکترونیک نیست.
قلب سیستم کنترل ترموستات است. و دارای یک ترمینال پیچی و 4 اتصال است که به صورت k0، k1،12v و gnd مشخص شده است. ابتدا زمین و 12 ولت خروجی آداپتور را به زمین و نقطه پیچ 12 ولت وصل کنید. یک سر لامپ را مستقیماً به k0 سر دیگر را به یک پایه AC وصل کنید. پایه AC بعدی را مستقیماً به k1 وصل کنید. برای مونتاژ آسان، نمودار اتصال را دنبال کنید. اطمینان حاصل کنید که هیچ اتصال کوتاهی در مدار وجود ندارد. همچنین سنسور را به سوکت آن وصل کنید.
پس از اتصال همه چیز، مدار را در یک جعبه پلاستیکی قرار دادم و همه چیز را بستم. سپس لامپ رشته ای و سنسور را وارد کردم و کل مدار را در بالای جعبه قرار دادم. به یاد داشته باشید که سنسور را در نزدیکی تخم ها قرار دهید. همچنین فن را به ورودی 12 ولت وصل کنید (اگر از آن استفاده می کنید). اکنون دستگاه جوجه کشی ما آماده استفاده است.
تست دستگاه جوجه کشی مصنوعی
از آنجایی که همه چیز آماده است، اجازه دهید ابتدا تنظیمات را بدون تخم مرغ آزمایش کنیم. برای این کار دستگاه جوجه کشی را روشن کنید و دما و رطوبت را برای یک روز کنترل کنید و تنظیمات تهویه را تا زمانی که در حد مطلوب قرار گیرند انجام دهید. حالا بعد از انجام تغییرات، تخمها را داخل جعبه جوجهکشی قرار دهید، تخمها را نزدیک هم قرار دهید، زیرا این کار به حفظ دمای ثابت کمک میکند. مهم است که از تخم های بارور شده استفاده کنید، تخم های خریداری شده در فروشگاه ها از تخم خارج نمی شوند. در 18 روز اول، تخم مرغ ها را دو بار در روز برگردانید. می توانید یک طرف هر تخم مرغ را با قلم علامت بزنید تا بتوانید به راحتی کناره ها را تشخیص دهید. بعد از 15-18 روز هر تخم مرغ را با چراغ قوه آزمایش کنید، این روش را کندلینگ می نامند. به سادگی یک تخم مرغ را در مقابل نور روشن (چراغ قوه تلفن) در یک اتاق تاریک نگه دارید تا داخل آن را ببینید. یک جنین زنده به صورت یک لکه تاریک ظاهر می شود که رگ های خونی از آن خارج می شوند. جنین مرده می تواند به صورت حلقه یا رگه ای از خون در داخل پوسته ظاهر شود. اگر تخمک بد یا ناباروری پیدا کردید، آنها را از انکوباتور خارج کنید. بعد از 21 روز 50 تا 80 درصد تخم ها از تخم خارج می شوند.
بنابراین، امیدوارم یاد بگیرید که چگونه یک دستگاه جوجه کشی ساده درست کنید. اگر شک دارید می توانید در زیر نظر دهید.
ترجمه از https://circuitdigest.com/electronic-circuits/diy-homemade-incubator-for-chicken-bird-eggs
آخرین دیدگاهها